Excursie studiegroep naar WaddenMax in Hornhuizen

Donderdag 8 juli heeft een groep enthousiaste boeren met coördinator Jaring Brunia een bedrijfsexcursie bij het biologisch dynamische melkveebedrijf van de familie van Tilburg in het Groningse Hornhuizen gevolgd. Op het bedrijf WaddenMax houden Ben en Mieke 95 melkkoeien op 80 ha. Ze verwerken sinds 2007 zelf zuivel, ca 20 procent van de melk, welke we bij de koffie direct proeven in een heerlijke kwarktaart.

Werkwijze

De koeien, zwartbonte HF  kruisingen met het blaarkop-ras, liepen buiten tegen de waddendijk. In de winter verblijven ze in de potstal. De kringloop is gesloten, voer komt van eigen land of uit de directe omgeving van collega boeren. Van biologische akkerbouwers komen wel eens aardappelen, graan en gerst. Op de eigen akkers stond snijmaïs, veldbonen en gerst-erwten. Op dit moment krijgen de koeien tussen het melken door snijmaïs en geplette granen aan het voerhek.

Per jaar wordt er 1000 kg krachtvoer per koe gevoerd en geven de koeien 8.000 liter. Mechanisatie is vooral in eigen beheer en het streven van Ben is om alle krachtvoer zelf te verbouwen. Koeien worden geïnsemineerd door eigen stier en gedeeltelijk met KI voor vers bloed.

Zelden ziektes

Mastitis komt zelden voor en de dierdagdosering antibiotica is zeer laag. Indien uierontsteking toch ontstaat, meestal in de droogstand, smeert Ben mintbalsem op de uier of maakt hij er, als het langer aanhoud, een driespeen van.De kalfjes blijven 2-3 dagen bij de koe en krijgen melk uit de tank en grasbrok voor extra eiwit aanvulling.

20 procent van de melk, 150.000 l, wordt na melken direct verwerkt tot heerlijke zuivel zoals yoghurt, boter, karnemelk en kwark maar ook rauwmelkse kaas wordt op eigen bedrijf geproduceerd.

Het was een inspirerende excursie over het bedrijf, door de akkers en naar de gehoornde koeien aan de zeedijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *