Mest is een soort van zalfje; welriekend en heeft al bijna de geur van compost

Dit keer was het onderwerp: 100% Grasgevoerde bedrijfsvoering. De bijeenkomst vond op 25 februari in Elahuizen plaats, onder begeleiding van Jaring Brunia.

Sietse Gerritsma legt uit hoe hij te werk gaat.

100% Grasgevoerde bedrijfsvoering houdt in: geen granen, geen mais, geen krachtvoer en geen bijproducten. Het geluk wil dat er in deze groep al meerdere boeren ervaring hebben met een grasgevoerde bedrijfsvoering. Sietse Gerritsma is dan ook deze dag de gastheer, waarbij hij over zijn ervaringen kan vertellen en zijn mooie bedrijf kan laten zien.

Veel van de studiegroep leden zijn fanatieke beweiders, velen doen aan stripgrazen. Door stripgrazen zorg je voor een hoge grasopname van de koe en streef je naar een hoge grasopbrengst op je weilanden. In deze periode koeien melken zonder krachtvoer is goed te doen. Maar dan komt de herfst en de winter, periodes waarvoor je bij moet voeren of helemaal op stal moet voeren. Voor deze periode heb je kwalitatief goed ruwvoer nodig om je wintermaanden goed mee te kunnen melken. Waarbij het dan ook weer zo is dat je zomers eigenlijk niet met maaien wil concurreren in je beweidingsronde.

Frens Schuring heeft ruime ervaring in koeienvoeding, kringlooplandbouw en gezonde bodems.

Voor het winter rantsoen hebben we Frens Schuring gevraagd om ons mee te nemen in de voeding van de koe. Frens heeft een ruime ervaring in koeienvoeding, kringlooplandbouw en gezonde bodems en ziet als geen ander de relatie tussen de verschillende bedrijfsfacetten.

Schuring begint niet over voer maar over mest, want in mest zit de sleutel.

Er is maar heel weinig goede mest in Nederland volgens schuring, maar door bewust te sturen op mooie mest gaat de rantsoen efficiëntie omhoog en stoot je ook minder schadelijke stoffen in de mest uit.

Hij promoot mest als een zalfje, welriekend en al bijna de geur van compost. Boer Dirk Jan Van Der Voort stuurt zelfs elke dag op mest kwaliteit verteld hij. Mest is al voor 50% bacteriën dus erg waardevol om hier goed op te sturen. Schuring begon zijn carrière door een zomer lang koeien in een natuur gebied te volgen, hij kwam er achter dat koeien echte gewoonte dieren zijn, ochtends kort energierijk voedsel grazen en in de namiddag structuurrijk gras eten. Waarna ze nachts bijna altijd op dezelfde plek verbleven. Waarin ze onder andere in hun eigen mest lagen, maar als mest goed is is dit geen enkel probleem volgens hem.

Maar hoe stuur je hier nou op? We hebben veel geleerd over extremen in voer, over structuurijker en eiwitarme voeren, Jaap van Bruchem promote dit in de 90tiger jaren al. Meer structuur zorgt voor meer speeksel wat weer allemaal gezondheid voordelen heeft. Een koe kan in een optimale situatie wel 385 liter speeksel omzetten.

Zorgen voor een goede basis kuil en daarnaast verschillende soorten graskuil om te kunnen sturen is volgens schuring essentieel. Energierijk voer, structuurrijk voer en eiwit rijk voer. Zodat je elke dag kan sturen.

Sietse vertelde over zijn voorjaarkalvende veestapel. In combinatie met zijn beweidingssyteem. Hoe de grasgroei door het jaar heen aansluit bij zijn energie behoefte bij de koeien. Door met de natuur mee te werken kan hij zijn bedrijf simpel, efficiënt en rendabel houden. Sietse heeft op zijn bedrijf alles ingericht op beweiding. Zijn koeien kalven als het gras weer begint te groeien, en hij streeft ernaar een half jaar zonder bijvoeding van alleen gras melk te maken. Door de koeien elke dag een ander klein perceel aan te bieden kan hij de koeien goed aan de melk houden, en houdt hij zijn gras goed in conditie.

Download of lees hier het  artikel in pdf-vorm.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *